VirtualBox 3.0.0-BETA_1 is really fast, no comparison to qemu

Because I had such great experience in the past with VirtualBox I downloaded and installed VirtualBox 3.0 Beta 1 recently. And I must say that it just works flawlessly! 1. The Installation after downloading the Files was really fast, then 2. My Windows XP is as fast as anything I could imagine. I can actually have my Linux and my Windows XP running at the same time with no performance problems whatsoever with 2 GB of RAM. Ok I got one of those Intel SSDs (160GB) that might make a difference but I really give VirtualBox my thumbs-up and Qemu my Thumbs-Down, including my toes! I tried to use Qemu for a long time but (between the VirtualBox versions 1.5 and 3.0) and for the mean time I am back to VirtualBox because it is such a real pleasure to use it! Thank you VirtualBox! Thank you to DownloadSquad for pointing this out to me.

Qemu rocks my Balls off! Oh my God!

I just installed the latest version of Qemu on my Gentoo machine and I am impressed how easy the installation was. I am really impressed. I did not have to configure any interface or stuff, I just installed Qemu Version 0.9.1 and also KQemu (1.3.0 pre11) put in the CD of my Windows XP copy and ran these commands:

$ qemu-img create -f qcow2 /path/to/xp.cow 1300M

$ qemu -hda /path/to/xp.cow -boot d -cdrom /dev/cdrom -m 384 -localtime

and then to boot into my XP from my Gentoo:

$ qemu -hda /path/to/xp.cow -boot c -m 1000 -localtime -k de -usb -soundhw all

Man, Fabrice Bellard I am just a bit baffeled how easy and smooth this went. Thank you!

OMG: Sound works as well.

This is far more easy to install then VirtualBox for me. Vista does not work yet though at least not during my last try.


Vista does not want to install. I get following error:

qemu acpi vista error

I googled and this seems to be an ACPI related error. Maybe my Bios does not fully support ACPI to the satisfaction of Windows Vista.

Update: There seems to be a solution for this problem, I just searched the qemu-mailinglist-archives.

Update 10.4.2008: Guess what, now it works quite smooth! Just installing Windows Vista on my Qemu-Gentoo.